Dieters Lieder

Tilbage til Gerupvej

Dieters Lieder eksisterede fra starten af 80´erne til 1989. Bestod foruden brødrene Johan og Martin Gerup af Peter Rahbek: sang og Ped Ott Tønsberg: bas. Efter udgivelsen af "Jeg Ka Lieder" 1983, Halfdan E: bas og Morten Kaufmann: trommer.

Udgav senere singlerne "Mig og Vennerne" og "Dig og Mig" samt lp/cd/mc "Hvor flink kan man blive?" 1988 Genlp 162.

f.v Peter Rahbek, Martin Gerup, Johan Gerup og Ped Ott Tønsberg
Dieters Lieder fra venstre: Peter Rahbek, Martin Gerup
(m/ryggen til), Johan Gerup og Ped Ott Tønsberg

I starten af 80'erne kom de via den forhenværende ”Parkering Forbudt” trommeslager Grev Lyhne i kontakt med Børnerockbevægelsen. Dieters Lieder var meget ude at spille, og deres pladedebut var sammen med Teenagers, Aphrodite og Parkering Forbudt på "Her og Nu" - en ep med 4 numre, udgivet af Rosen (roep-6). Med Billy Cross som producer gik de i Hookfarm-studiet og lavede

Schweitzer-Frank

hvor man kan høre den tidlige Dieters Lieder lyd: melodilinier langt tilbage i takten, flerstemmigt kor, afbrudte rytmer med figurspil ind mellem hinanden og korte samlende synkoper. Den måde at spille på høres også i slutnummeret på side 1 på debut-lp'en "Jeg ka' Lieder". Her er der lilletromme på og-slaget lige før 1 og 3, men den kan med god (og dygtig!) vilje høres som en rock-takt hvis man istedet lytter stortrommen som og-slag.

Du ka' få den inat

Teksterne handlede om Dieter. En fyr der kom fra Tyskland og en overgang arbejdede på en kagefabrik, hvor han skrev tekster om sig selv og sine følelser - eller rettere mangelen på dem.

Jeg føler ingenting

Dieters Lieder kommer meget ud at spille og har en pæn lille fanskare, men ønsker at gå i en mere poppet og funky retning. Tønsberg og Rahbek forlader gruppen og Morten Kaufmann overtager trommerne. Martin Gerup bliver sammen med broderen Johan ny forsanger og spiller nu keyboard. Halfdan E bliver håndplukket fra sit gymnasieband ”Klæbrige Kendsgerninger”.

f.v Morten Kaufmann, Martin Gerup, Johan Gerup og Halfdan E
Dieters Lieder 1984: Morten Kaufmann, Martin Gerup,
Johan Gerup og Halfdan E.

Deres første udgivelse bliver singlepladen

Dig og mig

Dieters Lieder på Vestergade 58, Aarhus 1985
Dieters Lieder på Vestergade 58, Aarhus.
Morten Kaufmann skjult bag de danske bryggerier,
til gengæld ses x-keyb. spiller
Nina Frederik i baggrunden

Den bliver et hit, som følger bandet i mange år fremover. Dieters Lieder spiller stadig meget ude, men mere på gymnasier og handelsskoler. Efter en periode med materialet fra den første lp og den nye single, oparbejder bandet et helt nyt materiale bestående af en mere reggaeinspireret popstil. Tildels inspireret af det nye makkerpar Morten Kaufmann og Halfdan E's begejstring for trommeslageren Sly Dunbar og bassisten Robbie Shakespeare. Tildels inspireret af en række numre i stil med Dig og Mig, som Johan skriver.

I 1985 møder Dieters Lieder produceren Kim Sagild, og de aftaler at lave noget sammen. Det første bliver endnu en single "those days are over" med B-siden "mig og vennerne" (1986) der op til idag stadig kan høres i radioen når sommersolen begynder at vise sig.

mig og vennerne

Dieters Lieder på Vestergade 58, Aarhus 1985
Dieters Lieder 1988: fra venstre: Morten Kaufmann,
Martin Gerup, Gogge, Halfdan E og Johan Gerup

I Hookfarm-studiet indspiller de sammen cd'en ”Hvor Flink Kan man Blive”, der udkommer i 1988.

Her kan du finde lyd-clips, tekster og tegninger fra perioden 1982-1988 KLIK

Tilbage til start